Låne penger uten sikkerhet – Disse tilbudene er best i test


Antallet banker som tilbyr lån uten sikkerhet og kredittkort er økende. Noe som har skapt både glede og bekymring i ulike kretser. Derfor er det ikke alltid like enkelt å finne det beste tilbudet. Vi har sett på de tre mest vanlige lånetypene, og foretatt en vurdering på hvilke banker som har de best betingelsene i hver kategori.





Typer lån vi har testet:

Smålån – forbrukslån med lånesum under 50 000 kroner

Teknisk sett vil alle banker kunne yte smålån slik vi definerer uttrykket. Bankene som spesialiserer seg på de aller minste lånene er som regel de aller dyreste (Folkia, Ferratum Bank, og andre). Noen ganger kan det også lønne kan det lønne seg å heller velge kredittkort. Banker som tilbyr større lån har sjelden en grense for minste lånesum på mer enn 25 000 kroner. Noen har faktisk grenser helt nede i 5 000 kroner, blant annet Bank Norwegian.

Få utbetalt over 50 000 kroner 

Det største forbrukslånet på markedet finner du per i dag hos Bank Norwegian. De tilbyr lån uten sikkerhet på inntil 600 000 kroner. Antallet banker som har lån på flere hundre tusen er økende, og mange har 500 000 kroner som høyeste lånegrense. Blant disse finner vi OPP Finans, Instabank, Monobank og Easybank.

Annen finansiering – kreditter uten fast nedbetalingsplan

Et fleksibelt forbrukslån er det samme som en kontokreditt. Du søker om å få en spesifikk låneramme, men betaler renter kun for den delen av lånerammen du bruker. Dette fungerer noenlunde likt kreditten du har i et kredittkort. Låntakeren har tilgang til kreditten så lenge den er i bruk noenlunde regelmessig. Det er også vanligvis mulig å endre kredittrammen etter behov. 

Beste store forbrukslån 

Betingelsene er ganske like mellom de bankene som tilbyr lånesummer på inntil 500 000 kroner. EasyBank skiller seg imidlertid ut på noen få punkter. Deres tilbud er følgende: 
  • Lånesum mellom 10 000 kroner og 500 000 kroner 
  • Nominelle renter fra 7,49% 
  • Maksimum nedbetalingstid på nedbetalingslån er 5 år 
  • Maksimum nedbetalingstid på lån til refinansiering 15 år 
  • Etableringsgebyr 995 kroner 
  • Termingebyr 35 kroner 
Vurdering: 

EasyBank har et lavt startpunkt for de nominelle rentene, og det er dermed mulig å finne de gode betingelser hos denne banken. Her er det også mulig å utvide lånesummen ved behov. Gebyrenes størrelse er omtrent på samme nivå som hos konkurrentene. 


Banken driver ikke bare med utlån, og tilbyr blant annet brukskonto med meget gode renter. Du kan også få betalingskort tilknyttet kontoen. 

Beste smålån 

Vår oppfatning er at det beste smålånet får du fra Santander Consumer Bank. Her er nøkkelopplysningene for denne bankens tilbud:
  • Lånesum mellom 10 000 kroner og 70 000 kroner 
  • Nominelle renter mellom 11,9% og 17,9% 
  • Maksimum nedbetalingstid er 5 år 
  • Ingen etableringsgebyr 
  • Ingen termingebyr
Vurdering:
Fraværet av gebyrer på lån under 70 000 kroner gjør Santander til en av de mest brukte bankene i denne kategorien. I tillegg er det mulig å få ganske lave nominelle renter fra Santander. Totalt sett er det gode sjanser for at deres tilbud blir blant de billigste når du sammenligner lån fra flere banker. 


Santander tilbyr også et standard forbrukslån på inntil 350 000 kroner. Vær oppmerksom på at låntakeren må betale etableringsgebyr og termingebyr for lånesummer over 70 000 kroner. 

Beste fleksible forbrukslån 

Du finner fleksible lån i flere banker, også de tradisjonelle sparebankene. Vår vurdering er at Komplett Bank har det beste tilbudet. Innholdet i dette lånet er: 
  • Lånesum mellom 10 000 kroner og 500 000 kroner 
  • Nominelle renter mellom 7,9% og 19,9% 
  • Løpende kreditt så lenge den er i bruk 
  • Greie krav til søkeren 
  • Fleksibel tilbakebetaling 
Vurdering: 

Det fleksible lånet fra Komplett dekker hele spekteret av lånesummer, og det er mulig å få gunstige rentebetingelser. Administrasjon på kontoen for både bruk av kreditt og tilbakebetaling er enkel og fleksibel.Vær oppmerksom på at et fleksibelt lån som dette har ingen fast nedbetalingsplan. I stedet kreves det at låntakeren betaler et minimumsbeløp, beregnet ut i fra summen som er benyttet av kreditten. Det anbefales derfor at låntakeren sørger for større nedbetalinger enn minimumssummen. Betales kun minimumssummen vil lånet bli unødvendig dyrt i lengden.



Dette må du vite om rentebetingelsene 

Det er viktig å være klar over hvordan de fleste banker fastsetter rentene på et forbrukslån. Alle som søker blir først kredittvurdert. Denne vurderingen baserer seg blant annet på søkerens kredittscore, som banken får fra kredittopplysningsbyråene. Personer med lav kredittscore, men som likevel er høy nok til at de får låne, får dyrere renter enn om motsatt er tilfelle. Har du god økonomi og betalingshistorikk, kan de nominelle rentene komme ned mot det laveste nivået. 

Noen ganger kan det være andre faktorer enn renter som er avgjørende. Om du liker å gå på shopping så kan et kredittkort by på noen fordeler som ikke privatlån gir. På  får du mer informasjon om bruk av kredittkort og cashback. Det er også andre fordeler ved slike kort som er verdt å vurdere før man tar et valg. 

Slik finner du beste lånetilbud og kredittkort 

Bankenes gjennomsnittsrenter, øvre og nedre grenser for renteprosent, samt størrelsene på eventuelle gebyrer, gir kun en indikasjon på hva kostnadene egentlig blir for hver låntaker. Det kan være verdt å merke seg at regjeringen innfører nye regler som kan spille inn på om du får lån, og hvilke betingelser du får. Rentebetingelsene fastsettes som nevnt individuelt. Skal du låne uten sikkerhet, bør du derfor gå frem på følgende måte: 

  • Innhent flere tilbud 
  • Sammenlign like lånesummer med like lang nedbetalingstid 
  • Velg tilbudet med laveste totalkostnad når lånet er nedbetalt 
Mange velger å bruke finansagenter for å gjøre innhenting av tilbud enklere. Deres tjenester koster ingenting, og søknader om lån er uansett alltid uforpliktende.

Comments